Start before you are ready!


28/02/2022

2022 is al goed op dreef. Hoe zit het met de goede voornemens die je maakte tussen de kerstkalkoen en de nieuwjaarstoast?


Hier en daar hoor ik: als het niet meer zo koud is, ga ik starten met lopen. De weerman heeft net 10 dagen vriestemperaturen voorspeld…

Eerst dat boek lezen. Er staan zo’n boeiende zaken in hoorde ik vertellen. Dan zal ik meer tools in handen hebben. Dàn kan ik starten met de uitwerking van mijn idee.


Eerst nog dit of dat doen en dan ga ik…

 

De voorwaarde om eerst iets anders af te hebben, om dan pas van start te gaan.

Want het moet perfect zijn.

Het moet het juiste moment zijn.

Het moet goed aanvoelen.


Ik ken het maar al te goed. Ik zondig mij er ook aan om dingen op de lange baan te schuiven. Er is altijd wel een reden om iets niet te doen.

In mijn traject naar zelfstandig onderneemster ben ik meer en meer mijn mindset beginnen veranderen. Ik heb meer “foert!” leren zeggen. Er voor gaan. Zonder dat alles tot in de puntjes duidelijk is.

 

 

Ik geef je graag 5 handige tips om vandaag nog van start te gaan. Ook als je er niet klaar voor bent.

#1 Al doende leert men

Het hoeft niet allemaal perfect tot in de puntjes uitgewerkt te zijn. Mijn perfectionistisch kantje kan hier wel wat argumenten tegenin brengen, maar die negeren we even. Uiteindelijk weet je niet wat je niet weet. Dat ontdek je gaandeweg. Al doende.

Je kan zoveel plannen als je wil en je op alles voorbereiden. Er zijn altijd dingen waar je anders op reageert dan je verwacht had. Het pad ontrolt zich terwijl je het bewandelt.

#2 Fouten maken moed

Nee, dit is geen dt-fout. Het is de naam van een boek. Geschreven door Remko van der Drift.

Durf maar eens goed onderuit te gaan. Heb de moed om te falen. Het is de beste leerschool. Fouten zorgen ervoor dat we er nog eens over moeten nadenken. Hoe we het dan wel precies moeten doen. Op een andere manier.

 

Zolang we fouten maken gaan we vooruit, want we willen het tot een goed einde brengen.

#3 Het is riskanter om niets te doen dan om van start te gaan

Soms moet je overwegen wat er nu riskanter is. Blijven waar je bent of gewoon iets nieuws beginnen. Wanneer je iets nieuws begint is er meestal een lichte spanning. Maar ook wel opwinding om het nieuwe te gaan ontdekken. Het creëert nieuwe energie. Dit helpt je te inspireren.

 

Als het uiteindelijk blijkt dat het toch niet echt dat was wat je zocht, dan weet je het tenminste.

Het is niet omdat je aan iets begint, dat je er voor eeuwig aan verbonden zit.

#4 Backward planning

Uit het boek “refuse to choose!” van Barbara Sher haalde ik de tool backward planning.

Je begint bij je doel. Wat wil je bereiken? Je schrijft dit helemaal rechts op een blad. Van daaruit keer je terug. Je schrijft de stappen die je eerst moet zetten om je doel te bereiken. Bij elke stap stel je jezelf de vraag: kan ik het nu al doen? Is het antwoord “neen”, dan voeg je nog een stap toe. Je doet dit tot je komt aan de stap die je nu al kan doen. Hoe klein die ook is.

 

Koppel aan de stappen een deadline vast. En deel deze met een buddy. Ga het dan maar uitleggen waarom je geen stap vooruit hebt gezet. 😉

#5 Alles is uitvogelbaar

Zalig toch! Het idee dat alles uitvogelbaar is. Het ene al wat sneller dan het andere. Maar er is steeds een weg om er te geraken.

Schrijf het belangrijkste doel op dat je wil oplossen, bereiken of uitvogelen. Zo eentje die je wat kriebels geeft. Noteer wat je moet doen om dat doel te bereiken. Duid nu aan welke 3 stappen je nu meteen kan doen. Ja, nu, op dit moment. En ga ze uitvoeren.

Heerlijk toch om meteen in actie te komen.

 

“Alles is uitvogelbaar” is trouwens de titel van het boek van Marie Forleo. Een aanrader om ondanks je angsten toch de moed te vinden om je dromen waar te maken.

En? Waar wacht je nog op?

Sidekick nodig om je op weg te helpen? Of kan je voor je project een veelzijdige sidekick gebruiken? Contacteer me.